Subscribe Now
Trending News
21 Kas 2024

Blog Post

Cesaretin Var mı Silmeye?
Wellness

Cesaretin Var mı Silmeye? 

Ergenlik, sarhoşluk, aşk, depresyon… Görmeye tahammül edemediğiniz o dövmeyi size yaptıran neydi bilmiyoruz ama silmek için bildiğimiz birkaç yöntem var.

Hayatınızın en özel gününde, nikah memuruna “Sonsuza kadar evet!” diye bağırdığınız anı hatırlıyor musunuz? Unutmadınız biliyoruz. Çünkü hızınızı alamayıp, bu cümleyi sol üst kolunuza dövdürdünüz. Altına da minik harflerle onun adını. Yani eski eşinizin… Boşandığınıza göre artık nasıl sildirebileceğinizi  düşünebilirsiniz.

Neyse ki yalnız değilsiniz. Aşkın ateşi, alkolün sersemletici etkisi, ergenliğin verdiği asilik veya melankolinin dip notalarıyla yapılan dövmeler, sonrasında çoğunlukla pişmanlık sebebi oluyor. Bu yüzden en iyi dövme sanatçıları müşterilerini işkence koltuğuna salim kafadayken oturtuyor. Silmeye gelince, asıl cesaret gerektiren kısım burası. Dövme yaptırmanın mı, sildirmenin mi cesaret konusu olduğu tartışılır. Tüylerimizi ürpertse de sizin için en çok tercih edilen ve güvenilir yöntemleri derledik.

1) Dermabrazyon

Yüksek hızda çalışan bir fırça, zımpara benzeri bir etkiyle cildin üst katmanını aşındırarak, alttaki deri tabakasının ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu yöntem  dövmenizi pürüzlü bir şekilde temizlese de deriyi ciddi şekilde tahrip ediyor. Tedavi edilen bölgede kalın bir yara kabuğu gibi bir deri oluşuyor. Bu yöntem  ameliyat koşullarında gerçekleştiriliyor. Dermabrazyon yönteminde renk hassasiyeti bulunmuyor, tüm renkler aynı oranda çıkartılabiliyor ama derinlik hassasiyeti söz konusu. Eğer dövmeniz amatör ellerden çıktıysa, boya düzensiz bir şekilde derinin farklı katmanlarında yayılmış demektir. Sadece üst deri katmanının sıyırılmasına dayanan bu teknikle, homojen bir temizleme işlemi elde edemeyebilirsiniz. Bu nedenle dermabrazyon yöntemiyle yüzde 100 pürüzsüzlük  beklemek, operasyon sonrasında hayal kırıklığı yaratabilir. Dövmenin silikleşmesi yetmez diye daha derin çalışılırsa, ciltte geri dönülmez hasarlar ve yeni izler oluşmasına sebep olabilir.

2) Lazer Ameliyatı

En çok tercih edilen dövme sildirme tekniği olan lazer tekniğini, Memorial Wellness Kozmetik Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar şöyle anlatıyor: “Bir çeşit enerji huzmesi olan lazer ışını, uygulandığı alanda uygun renk varsa, dövmelerdeki boya maddeleri hemen emiyor. Emilen lazer ışını, boya maddelerini taşıyan pigment partiküllerini patlatıyor. Bağışıklık sistemi tarafından bu partiküllerin emilip yok edilmesiyle renk silinmiş oluyor.” Bu uygulamayla birçok ana renk silinebilse de sarı, pembe, mor ve beyaz renkli dövmeleri silmek mümkün değil. Bu, lazer yöntemini renkli dövmeler için kullanışsız kılıyor. Boyanın rengi ve miktarına göre uygulama, beş ila 15 seans sürebiliyor. Seanslar arasına altı ila sekiz hafta koymanız gerekiyor. Bu aralığı kısaltmak maliyeti
artırmaktan başka bir işe yaramaz. Bölge bir haftada normale dönüyor ama boya maddelerinin vücuttan tamamen atılması ve yeni doku oluşumu için altı hafta gerekiyor.

3) Cerrahi Operasyon

Küçük dövmeler için ideal olan bu yöntem, en basit şekliyle boyalı derinin neşterle kesilmesi ve ardından dikilmesi şeklinde gerçekleştiriliyor. Dövme, derinin gergin olmadığı bir bölgedeyse kesilen yerin iki ucu tutturularak estetik olarak dikiliyor. Aksi durumdaysa, vücudun başka bir yerinden alınan deri bu bölgeye yama yapılıyor. Bu işlemin dezavantajı, eklenen deri ile eklemenin yapıldığı bölgedeki deri arasında renk farkının oluşması. Bu tekniğin küçük dövmelerde daha sık tercih edilmesinin nedeni de bu. Deri nakli gereken operasyonların zor ve bazı durumlarda riskli bir yol olduğunu söylemekte fayda var. Yamaya gerek olmayan operasyonlarda da dikiş yerinde kalınlaşmış deri veya kabartılı bir izle birlikte, az miktar da olsa renk değişikliği oluşabiliyor.
Bu yöntemin avantajı ise dövmeyi yüzde 100 çıkarması. Diğer dövme silme tekniklerine oranla daha başarılı ama daha maliyetli olduğu söylenebilir. İşlem sırasında lokal anestezi uygulanıyor.

4) Kimyasal Peeling (Asit)

Lazer yöntemi popüleritesini korusa da, kimyasal peeling de yaygınlaşmaya başladı. Bunun en büyük nedeni, kişinin kendi kendine uygulayabilmesi. Bu yüzden maliyeti daha düşük ama riski de o kadar yüksek olabiliyor. Bu yöntem, çeşitli cilt sorunlarının giderilmesinde kullanılan bir asit türü olan triklosetik asit (TCA) ile gerçekleştiriliyor. TCA, uygulandığı bölgedeki üst tabakayı yakıyor ve yanmaya bağlı kuruyan ölü derinin soyulması sağlanıyor. Zamanla cildin alt tabakasındaki boyaya ulaşılıyor ve ciltten uzaklaştırılıyor. Dermabrazyon yönteminde olduğu gibi, bu teknikte de dövmenin rengi değil, derinliği önem taşıyor. Dövmenin tamamen silinme garantisi yok; aksine boyalı alanı çevreleyen derinin de tahriş olması mümkün. Kendiniz uygulayacaksanız, işe cilt tipinize en uygun asit solüsyonunu seçerek başlayın. Dövmenin çabuk silinmesi için yüksek oranda asit uygulamak veya onu ciltte uzun süre bekletmek, kalıcı cilt hasarlarına yol açabilir.

Related posts

Bir yanıt yazın