Subscribe Now
Trending News
23 Kas 2024

Blog Post

Alkolü Fazla Kaçırdıktan Sonra Sabah Aç Uyanmanızın Nedeni
Wellness

Alkolü Fazla Kaçırdıktan Sonra Sabah Aç Uyanmanızın Nedeni 

Gece alkol alma meselesini biraz abartınca sabahları karnınız zil çalarak mı uyanıyorsunuz? Bilimin bu konuda söyleyecekleri var…

Baş ağrısı, mide bulantısı, hastalık hissi ve yorgunluk…Alkolü fazla kaçırmanın vücudunuzda yarattığı tepkilerden bahsediyoruz. Fakat bazı sabahlar, karnınız gerçekten ama gerçekten çok aç olarak uyanıyorsunuz.

Üstelik yanılmıyorsunuz da. Çünkü karnınız gerçekten aç olabilir. Alkol sonrası sabahları acıkma meselesi bilim tarafından da kabul ediliyor. Üstelik, bilimin getirdiği açıklama aslında çok basit. Gastorenteroloji ve kilo kontrolü uzmanı Dr. Nitin Kumar, “Alkolün metabolize edilişi, glikojen ya da karbonhidrat stoklarının boşalması ile birlikte kan şekeri dengesinin bozulmasına yol açıyor.” diyor.

Bu cümleyi biraz daha açmamız gerekebilir.

Glikojen, vücudunun öncelikli enerji kaynağıdır. İçilen alkolü metabolize edebilmek için glikojen stoklarının çoğunu kullandığınız zaman, vücudunuzda daha fazla glikojen ihtiyacı doğar. Sonuç olarak da kendinizi daha fazla acıkmış hissedersin. Glikojen karbonhidrattan elde edildiği için de, kendinizi özellikle şeker ya da ekmek gibi besinlere aşererken bulabilirsin. Tabii bir de alkolün dehidrasyon etkisi sağ olsun, tuzlu besinler konusu var. Kumar, “Dehidrasyon tuz aşermene yol açabilir.” diyor.

Peki ne kadar alkol içerseniz sabahına açlık hissiyle uyanırsınız? Alcohol & Alcoholism‘de yayımlanan bir çalışmaya göre, 3 kadeh içki içilmesi halinde tokluk hormonu leptin seviyesi %30 oranında düşüyor. Fakat gündelik hayatta herkesin alkole verdiği tepkiler farklı. Eğer düşük kilodaysanız, bir kadeh bile sabahları açlık krizleriyle uyanmanız için yeterli olabilir. Eğer alkol toleransınız yüksekse, açlık konusunda 3 kadehten fazlası da etki etmeyebilir.

Her neyse…Alkolü abarttığınız bir gecenin sonrasında vücudunuzun güzel tepkiler vermeyeceğinin farkındasınız. Asıl yapmanız gereken, daha az içki içmeye çalışmak. Ne kadar az içerseniz, sabahında kan şekeriniz oynamış halde uyanma ihtimaliniz de o kadar azalır. Ayrıca, hem sabahında hem de içkilerinizin arasında su içmeye gayret etmeniz iyi olacaktır. Bu yolla dehidrasyonun önüne geçebilir ve tuzlu krizlerini başlamadan yenebilirsiniz. Son olarak, protein ve sağlıklı yağlar barındıran besinleri tüketmeyi tercih edin. Bu yolla hem daha iyi doyarsınız, hem de kan şekerinizi düzenlemiş olursunuz.

Related posts

Bir yanıt yazın