Subscribe Now
Trending News
24 Kas 2024

Blog Post

Susuzluğun Şaşırtıcı 11 Nedeni
Wellness

Susuzluğun Şaşırtıcı 11 Nedeni 

Susuz kalmamak için günde 8 bardak su içmekten daha fazlasına dikkat etmeniz gerekebilir.

Vücudumuzun %60’ı sudan oluşuyor. Bu miktarın %1.5’ini kaybetmemiz bile modumuzu, enerjimizi ve bilişsel fonksiyonlarımızı etkileyebiliyor. Sağlıklı yaşam için su tüketimine dikkat etmeli ve susuz kalmamalıyız Fakat susuz kalmanın nedeni her zaman güneşli ve sıcak havalar olmayabilir. İşte susuzluğun şaşırtıcı 11 sebebi.

1- Diyabet

Diyabet hastası insanların (özellikle de rahatsızlığının henüz farkında olmayanların) dehidrasyon riski artar. Kandaki şeker seviyesi aşırı yüksek olduğu zaman vücut fazla glikozdan idrar yolu ile kurtulmaya çalışır ve buna bağlı olarak da susuzluk meydana gelir. Eğer diyabet hastasıysanız ve sık tuvalete çıkıyorsanız, kan şekeri kontrolünüzü iyileştirmek adına mutlaka doktorunuzla konuşmanız gerekiyor.

2- İlaç tedavileri

Kullandığınız ilaçların prospektüslerini okuyarak yan etkileri hakkında bilgi sahibi olmanız gerek. Birçok ilaç diüretik özellik barındırdığı için, susuz kalma riskini artırır. Tansiyon ilaçları bunun en yaygın örnekleridir. Ayrıca, olası yan etkileri arasında ishal ve kusma bulunan ilaçlar, söz konusu yan etkiler tecrübe edildiği taktirde susuzluğa neden olabiliyor.

3- Düşük karbonhidrat diyetleri

Karbonhidratlar, vücudunuzda sıvılar ile birlikte depolanır. Karbonhidrat tüketiminizi sınırlandırdığınızda vücut sıvı kütlesinin bir miktarını hemen kaybetmenin nedeni de budur. Tartıdaki sonuçlar yüzünü güldürebilir; fakat sıvı seviyeniz için aynısını söylemek güç. Dahası, yulaf ya da kahverengi pirinç gibi tam tahıllılar pişirilme işlemi esnasında sıvı tutacakları için, vücudunuzdaki sıvı seviyesini de yükseltebilirler.

4- Stres

Stres altında olduğunuzda, böbrek üstü bezlerinizden stres hormonları salınır. Eğer bu stres durumu süreklilik kazanırsa, böbrek üstü bezleriniz tükenir ve  böbrek üstü bezi yetersizliği oluşur. Söz konusu bezlerden aynı zamanda vücut sıvı ve elektrolit seviyesini düzenleyen aldosteron hormonu da salgılanmakta. Eğer böbrek üstü bezlerinizde sorun oluşursa aldosteron seviyeniz azalır; buna bağlı olarak da hem sıvı hem de elektrolit seviyeniz düşer. Sıvı alımının artırılması kısa vadede işe yarasa da, uzun vadeli çözüme kavuşmak için stresten arınmanız şart.

5 – Hassas bağırsak sendromu

Kronik ishal ve bulantı gibi can sıkıcı semptomlara sahip olan hassas bağırsak sendromu, susuzluğunuzun nedeni olabilir. Bu rahatsızlığa sahip çoğu insan, belirli besinlerin söz konusu rahatsızlığı tetikleyeceğine olan inançlarından dolayı bu besinlerden uzak durmakta. Fakat beslenme planında sıvı açısından zengin besinler bulunmadığında, dehidrasyon kaçınılmaz oluyor.

6- Egzersiz

Genellikle sıvı alımı konusunda antrenman sonrasında dikkat etmemiz gerektiğini düşünürüz. Antrenman sırasında, özellikle de kardiyoda, fazlasıyla sıvı kaybedersiniz. Haftalar boyunca eğer kaybettiğiniz sıvı aldığın sıvı miktarından fazla olursa da susuz kalmanız kaçınılmaz olur. Peki ne yapmalı? Şunu deneyin: Antrenmanın hemen öncesinde ve hemen sonrasında tartılarak, kaybettiğiniz miktarı hesaplayın. Kaybettiğiniz her yarım kilo için 450-600 ml su için.

7- Yaşlanma

Yaşlandıkça, vücudunuzun sıvıyı tutabilmesi güçleşir ve susuz kalma ihtimaliniz artar. Eğer gün içerisinde sıvı almayı unutuyorsanız, bunu bir oyuna dönüştürebilirsiniz. Yanınızda her daim bir şişe su tutun ve ne kadar sıvı tükettiğini not edin.

8- Besin takviyeleri

“Doğal” olmaları, susuzluğunuzu giderecekleri anlamına gelmez. Bazı besin takviyeleri, idrar yapma sıklığınızı artırabilir ve bu da susuzluğa yol açabilir. Eğer besin takviyesi kullanmayı düşünüyorsanız ya da halihazırda besin takviyesi kullanıyorsanız, beslenme uzmanı ile görüşerek olası yan etkileri hakkında bilgi alabilirsiniz.

9- Yüksek rakım

Eğer yüksek rakımlı bir yere giderseniz, nefes alışverişiniz hızlanır ve idrar yapma sıklığınız artar. Buna bağlı olarak da dehidrasyon oluşabilir.

10- Alkol 

Akşamdan kalmalığı bir kenara bırakın. Birkaç kadeh bile sıvı depolarınızın zorlanmasına neden olabilir. Nedeni ise alkolün idrar sıklığınızı artırması.

11- Az meyve ve sebze tüketmek

Her öğünde tabağınızın yarısını meyve ve sebzelerden oluşturmanız, günde 2 bardak kara geçmenizi sağlayabilir. Fakat beslenmenizden meyve ve sebzeleri eksik ederseniz, susuz kalma şansınızı artırırsınız.

Related posts

Bir yanıt yazın